بیان واقعیت برای مردم تلخ است یا کتمان واقعیت ؟!/ ما دفاع کردیم نه جنگ

تاریخ انتشار: چهار شنبه 8 اسفند 1397
تعداد بازدید: 40


بیان واقعیت برای مردم تلخ است یا کتمان واقعیت ؟!/ ما دفاع کردیم نه جنگ

«شب روایت» در بیستمین نشست خود، شامگاه سه شنبه 7 اسفند، با موضوع « مستند نگاری دفاع مقدس» و اجرای مسعود دیانی میزبان گلعلی بابایی، نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس بود.
در بخش اول برنامه، لذت نقد، کوروش علیانی بحث انواع روایت را پی گرفت : وقتی روایت طولانی و تصویرها زیاد و با جزئیات می شوند، روایت خواب آور می شود. به همین دلیل روایت های کوتاه نشاط دارند و می توانند در ذهن بمانند. اگر از روایت های روندی، شخصیت زدایی نشود هویت سازی می شود. روایت بصری است نه صوتی به این معنا که حتی وقتی چیزی می شنوید باید داستانی باشد که بتوان تصورش کرد.
ما دفاع کردیم نه جنگ
ملاک ارزیابی دفاع مقدس برای اینکه بدانیم پیروز شدیم یا نه چیست؟
بابایی پاسخ داد: ابتدا باید بدانیم که ما دفاع کردیم نه جنگ. ما دفاع را آنقدر ادامه دادیم تا تمام مناطق را پس گرفتیم. از آن به بعد برای نشاندن متجاوز سر جایش او را تعقیب کردیم. هدف غرب از حمایت از صدام این نبود که او پیروز شود بلکه نمی خواست ما پیروز شویم.
وی در مورد کتاب «شراره های خورشید» توضیح داد: ما در جنگ با یک حمایت همه جانبه از صدام و یک تحریم همه جانبه خودمان روبرو بودیم. ما برای سیم خادار هم تحریم بودیم.
نمی خواستم قدیس نمایی کنم
وی در مورد بیان کردن اختلافات بین فرماندهان در کتابش توضیح داد: من می خواستم قدیس نمایی نکنم و این اختلافات بین انسان ها امری طبیعی است. برای بعضی عملیات ها اینها روزها مجادله می کردند. این کتاب نوعی مقتل است اما به گواهی کسانی که آن را خوانده اند، بعد از پایان آن حس خوبی به شما دست می دهد. من تلاشم این است که در حالی که صادقانه واقعیت را به مردم بگویم و خود سانسوری نکنم ، مزه ای که در دهان مخاطب می ماند این باشد که چون این جنگ نبود و دفاع بود، مزه شیرینی دارد.
چه کسانی باید تاریخ نگاری جنگ را انجام دهند؟ آیا نظامیان برای این کار اصلح هستند؟
بابایی پاسخ داد: بهترین و موثرترین کتاب ها را فرماندهان جنگ و کسانی که در جنگ حضور داشتند نوشته اند.
ما نمی توانیم با تاریخ مبارزه کنیم
وی در مورد اینکه آیا به شما دیکته می شود که مثلا تعداد تلفات کمتر عنوان شود یا پیروزی ها بزرگتر شود گفت: تا به حال به من دیکته نشده که مطالب را طور خاصی بنویسم که مثلا پیروزی ها بیشتر دیده شود. کار من مستند نگاری است و باید با سند باشد. حتی اگر اینگونه باشد این کار محکوم به شکست است. ما نمی توانیم با تاریخ مبارزه کنیم. تاریخ یک واقعیت است. اگر ما امروز تاریخ را نگوییم، دیگران آن چیزی را که خودشان دوست دارند خواهند گفت. وقتی شما واقعیت ها را نگویید، در بزنگاههایی غفلت هایی انجام می شود که جنگ محل تسویه حساب های سیاسی می شود و واقعیت در این بین گم می شود. برای مردم گفتن واقعیت تلخ نیست بلکه کتمان واقعیت تلخ است.
«شب روایت» چهارمین شب از « شب های هنر» و با محوریت ادبیات داستانی و روایت، به تهیه کنندگی حسین شاهمرادی، هر سه شنبه شب ساعت 23 به صورت زنده از شبکه چهار سیما پخش می شود.
تهیه و تنظیم: حوریه سادات هاشمی

دسته بندی :

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها