رئیس سازمان میراث فرهنگی: بوم گردی مزیت گردشگری کشورمان است

تاریخ انتشار: سه شنبه 22 اسفند 1396
علی‌اصغر مونسان معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با حضور در برنامه زنده تلویزیونی «رودررو» در شبکه چهار سیما به تشریح برنامه‌ها و اقدامات این سازمان پرداخت.
تعداد بازدید: 53

 

بخش هایی از صحبت های معاون رییس جمهوری را در برنامه «رو در رو» دوشنبه 21 اسفند در ادامه بخوانید :
* امروز این صنعت به‌عنوان سومین صنعت بزرگ در دنیا شناخته می‌شود، چراکه صنعت گردشگری 2400میلیارد دلار به‌صورت مستقیم و سه برابر این رقم به‌صورت غیرمستقیم در GDP دنیا نقش دارد، همچنین از هر 10 شغل در دنیا، یک شغل مربوط به حوزه گردشگری و صنایع وابسته به آن است و تمام این موضوعات اهمیت صنعت گردشگری را روشن می‌کند.
*براساس پیش‌بینی کارشناسان، با توسعه روند هوشمندسازی در جهان، بسیاری از بخش‌ها همچون بانک‌ها و بیمه‌ها دچار تغییرات جدی می‌شوند، اما کارشناسان اتفاق‌نظر دارند که دو بخش IT و صنعت گردشگری روند رو‌به‌رشدی را خواهند داشت.
*ما باید به این داشته‌ها توجه کنیم، بسیاری از کشورها هستند که با تاریخ و جغرافیایی به مراتب محدودتر و کمتر از کشور ما، توانسته‌اند از طریق صنعت گردشگری به درآمد و اشتغال دست پیدا کنند، متاسفانه به‌رغم تاکید و توجه به صنعت گردشگری، این موضوع در کشور ما هنوز جدی گرفته نشده است این در حالی است که گردشگری می‌تواند بهترین جایگزین برای اقتصاد نفتی کشور باشد.
*سرعت ایجاد اشتغال در صنعت گردشگری 2/5 برابر بیشتر از سایر بخش‌هاست، علاوه بر این مزیت‌ها، گردشگری اثرات فرهنگی و اجتماعی بسیاری نیز دارد، امروز با رشد و رونق این صنعت در روستاها شاهد مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها هستیم و این موضوعی است که فقط با توسعه گردشگری امکان‌پذیر شده است.

*با وجود تمام این مشکلات و موانع ما متوقف نشدیم، یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که باید در صنعت گردشگری مورد توجه قرار می‌گرفت، تهیه و تدوین سند جامع گردشگری کشور بود که خلأ آن به‌شدت احساس می‌شد، خوشبختانه این سند آماده شده است و ویرایش اولیه آن نیز به انجام رسیده است.
*از دیگر اقداماتی که در دستور کار قرار گرفت، پیگیری قانون حمایت از صنعت گردشگری بود، این طرح پس از تصویب در هیئت دولت به مجلس شورای اسلامی تقدیم می‌شود و با تصویب آن شاهد رفع بسیاری از خلأهای حوزه گردشگری خواهیم بود، در قانون حمایت از صنعت گردشگری ما تلاش کردیم تا پراکندگی این حوزه را سامان‌دهی کنیم و به حل معضلات ساختاری و حمایت از این صنعت توجه داشته باشیم، هرگاه صحبت از حمایت می‌شود ذهن‌ها فقط به‌سمت صنعت و کشاورزی معطوف می‌شود؛ این در حالی است که اگر بخشی از حمایت‌ها را به سمت گردشگری و صنایع ‌دستی هدایت شود، شاهد حل بسیاری از مشکلات خواهیم بود.
*زمانی گفته می‌شد به‌دلیل نبود هتل، صنعت گردشگری کشور رونق پیدا نمی‌کند، اما ما اعتقاد داریم در مقطع فعلی، هتل به اندازه کافی در کشور وجود دارد، این در حالی است که ما یک مزیت بسیار بزرگ در کشورمان داریم و آن اقامتگاه‌های بوم‌گردی است، عمده گردشگرانی که به کشور ما می‌آیند گردشگران فرهنگی و تاریخی هستند که این گروه از توریست‌ها علاقه‌مند به اسکان در بوم‌گردی‌ها هستند، دو اقدام خوب در سازمان میراث‌فرهنگی آغاز شده است نخست اینکه خانه‌های تاریخی که به دلیل نبود بودجه کافی در سازمان میراث‌فرهنگی در مسیر تخریب قرار گرفته‌ بودند با نظارت و اعمال استانداردهای سازمان به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی واگذار می‌شوند تا علاوه بر حفظ و احیا، در مسیر توسعه صنعت گردشگری کشور از آن‌ها استفاده شود.
*بخش دوم اقدامات در حوزه توسعه اقامتگاه‌های بوم‌گردی است، ایران یک کشور تاریخی با آداب‌، رسوم، آیین‌ها و غذاهای محلی بسیار متنوع است که گردشگران می‌توانند با اقامت در بوم‌گردی‌ها با آداب و رسوم مناطق مختلف کشور ما آشنا شوند و از غذاهای محلی نیز استفاده کنند، تمام این اقدامات با جدیت دنبال می‌شود اما اگر حمایت‌ وجود نداشته باشد ما به جایگاه واقعی خود در صنعت گردشگری دست پیدا نمی‌کنیم.
*صنایع‌ دستی می‌تواند در بسیاری از روستاها و شهرهای ما ایجاد اشتغال و درآمد کند، بسیاری از تولیدکنندگان صنایع‌دستی بانوان هستند و باید متذکر شد که امروز خوشبختانه بسیاری از جوانان نیز وارد حوزه صنایع‌دستی شده‌اند.
*این بخش نیز نیازمند حمایت و توجه است، بسیاری از تولیدکنندگان و هنرمندان صنایع‌دستی درخواست وام‌های بسیار ناچیز دارند تا به کسب و کار خود رونق ببخشند، توجه به بازاریابی و فروش از جمله موضوعاتی است که در حوزه صنایع‌دستی مورد توجه ما قرار گرفته است، باید با بِروز کردن طرح‌ها و برندسازی در صنایع‌دستی این آثاری را که ترکیبی از صنعت و هنر است به بازارهای جهانی عرضه کنیم.

*موضوع بسیار مهمی که در حوزه گردشگری وجود دارد، موضوعات بانکی است که باید برای آن راه حل مناسبی پیدا کنیم، وقتی گردشگران ورودی به کشور متوجه می‌شوند که نمی‌توانند با کارت‌های بانکی خود در این خرید کنند دچار ذهنیت منفی می‌شوند، امیدواریم بتوانیم با همکاری بانک مرکزی در بدو ورود گردشگران ارز را از آنها بگیریم و در قبال آن کارت ریالی به آن‌ها تحویل بدهیم و در بازگشت نیز با دریافت باقیمانده کارت ریالی، ارز به آنها برگردانیم، اجرای این روند در تسهیل ورود گردشگران تاثیر بسزایی خواهد داشت.
*در حال حاضر 1700 پروژه گردشگری در کشور در حال انجام است، خوشبختانه حمایت‌های بسیار زیادی از سوی دولت در بخش گردشگری صورت گرفته است، یک بخش از حمایت‌ها مربوط به صندوق توسعه ملی است که تسهیلاتی با نرخ 14درصد را به پروژه‌های گردشگری اختصاص داده است، اما متاسفانه برخی بانک‌های عامل در این زمینه عملکرد خوبی نداشتند که امیدواریم در سال آینده این روند سرعت بیشتری بگیرد.
*خوشبختانه با رایزنی با صندوق توسعه ملی، سال آینده نیز مبلغ هزارمیلیارد تومان به سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری اختصاص پیدا می‌کند، خوشبختانه حمایت و همراهی رئیس‌جمهوری و معاون‌اول رئیس‌جمهوری را در بخش گردشگری داریم که این موضوع به توسعه این صنعت کمک بسیار شایانی می‌‌کند.
*امسال موفق شدیم یارانه تسهیلات سرمایه‌گذاران گردشگری را به عدد صفر برسانیم که با این اتفاق روند سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری افزایش بسیار زیادی پیدا می‌کند.
*یکی از بخش‌هایی که همراهی خوبی با سازمان میراث‌فرهنگی داشته است وزارت امور خارجه است تا پیش از این گرفتن ویزا امری بسیار زمان‌بر بود و ولی امروز شاهد هستیم که این کار بسیار راحت شده است، همچنین ارائه ویزای الکترونیک در فرودگاه‌ها و مبادی ورودی کشور نیز از دیگر مواردی است که ورود گردشگران به کشور را تسهیل کرده است.
*در حال حاضر بزرگ‌ترین موضوع ما در حوزه گردشگری تبلیغات و معرفی است، متاسفانه ما در نمایشگاه‌های خارجی حضور جدی نداریم، یا در نمایشگاه‌های خارجی شرکت نمی‌کنیم یا به بدترین شکل شرکت می‌کنیم که این وضعیت درست نیست، تبلیغات خارجی نیازمند بودجه و باید به این نکته تاکید کرد که تبلیغات هزینه نیست بلکه سرمایه‌گذاری است.
*طبق برنامه سند جامع و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای توسعه گردشگری کشورهای هدف مشخص شدند، به طور مثال کشور چین که سالانه 121میلیون گردشگر خروجی دارد می‌تواند یکی از بهترین اهداف در حوزه جذب گردشگر باشد، این کشور در مرکز توجه ما قرار گرفته است و هم‌زمان کشور ترکیه نیز بر بازار گردشگری کشور چین متمرکز شده است، این در حالی است که ترکیه با برگزاری برنامه‌های فرهنگی در کشور چین و تبلیغات مناسب، بی‌شک در این حوزه موفق‌تر از ما خواهد بود.
*در حوزه دیپلماسی موزه‌ها فعالیت‌هایی را آغاز کرده‌اند، امسال ما موفق شدیم با کشورهای ارمنستان، کره جنوبی و همین اواخر با موزه لوور فرانسه برنامه‌های مشترک فرهنگی برگزار کنیم، اما به هر ترتیب برگزاری این برنامه‌های فرهنگی نیازمند هزینه است مثلاً برای آوردن 56 اثر از موزه لوور نیازمند هزینه و بودجه بسیار زیادی بودیم، ما تلاش کردیم تا از ظرفیت‌های خود سازمان برای دست‌یابی به این درآمدها استفاده کنیم، این در حالی است که متاسفانه درآمدهای حاصل از موزه‌ها نیز به خزانه می‌رود و به سازمان میراث‌فرهنگی برنمی‌گردد.
*ما تلاش کردیم تا از ظرفیت‌های خودمان استفاده کنیم، همچنین برای سایت‌های تاریخی برنامه‌ریزی داریم، امروز شاهد هستیم که اتفاقات بسیار خوبی در سعدآباد و موزه ملی ایران و سایر سایت‌های تاریخی برای ایجاد درآمد و تبلیغات صورت گرفته است و این مجموعه‌ها پویا شده‌اند.
*در حوزه تبلیغات داشته‌های کشور خودمان را معرفی نکرده‌ایم، تلاش کردیم با ایجاد پورتال جامع گردشگری کشور به آدرس visitiran.ir جاذبه‌ها، داشته‌های فرهنگی، تاریخی، طبیعی، بوم گردی‌ها، هتل‌ها و هر آنچه را که به گردشگری مربوط می‌شود معرفی کنیم، امسال خوشبختانه با رایزنی با جامعه هتلداران و رستوران‌داران و همکاری که این مجموعه‌ها با ما کردند در ایام نوروز افزایش قیمت نداریم و در برخی مناطق تخفیف هم داشته‌ایم.
*در جنوب کشور به‌دلیل پایین بودن ضریب اشغال هتل‌ها، قیمت تمام‌شده بسته‌های سفر بالاست، ما یا پیگیری اجرای طرح تعطیلات زمستانی تلاش می‌کنیم تا در نیمه دوم سال که آب و هوای نیمه جنوبی کشور مساعد است، گردشگری را رونق ببخشیم.

*زمانی که سوداگری اتفاق می‌افتد با افزایش قیمت بسته‌های سفر مواجه می‌شویم به‌طور مثال چارتر کردن باعث افزایش قیمت می‌شود البته تمام این موارد با همکاری و هماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط قابل حل است و می‌توان این مسائل را کنترل کرد، خوشبختانه راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران اقدامات خوبی را در حوزه گردشگری انجام داده است، قطارهای گردشگری که امروز با اعداد پایین و ارائه بسته‌های ارزان قیمت سفر راه‌اندازی شده‌اند خوشبختانه وضعیت مناسبی دارند و امیدواریم این روند خوب ادامه داشته باشد.
*طرح وزارتخانه شدن سازمان میراث‌فرهنگی مربوط به نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی است که دغدغه حوزه گردشگری را دارند، این طرح در حال حاضر نیز در دستور کار است، اینکه این سازمان به وزارتخانه تبدیل شود تصمیم دولت است و هنوز مشخص نیست، اما باید به این موضوع توجه کنیم که فقط تیتر را تغییر ندهیم اگر وزارتخانه شدن سازمان میراث‌فرهنگی به کامل شدن چرخه گردشگری و سامان‌دهی وضعیت صنعت گردشگری کمک می‌کند، طرح قابل تاملی است.
*موضوع عوارض خروج از کشور تصمیمی بود که بدون مشورت سازمان میراث‌فرهنگی اتخاذ شد و مورد اعتراض ما نیز قرار گرفت، بیشترین گردشگران خروجی از کشور ما به دو مقصد می‌روند و این امکان وجود داشت که این عوارض برای این مقاصد اعمال شود در هر حال باید منتظر طرح بودجه سال آینده باشیم.
*خوشبختانه در دولت یازدهم و دوازدهم همه دستگاه‌ها اقدامات خوبی برای توسعه صنعت گردشگری آغاز کرده‌اند، و با توجه به نگاه ویژه رئیس‌جمهوری به این حوزه امیدواریم که بتوانیم در صنعت گردشگری به ارقام خوبی دست پیدا کنیم..

دسته بندی :

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها