روایت «چرخ» از آتش‌سوزی جنگل‌های استرالیا

تاریخ انتشار: سه شنبه 24 دی 1398
آتش‌سوزی جنگل‌ها؛ از استرالیا تا زاگرس / امسال 1400 آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع ایران اتفاق افتاده است!
تعداد بازدید: 272 دریافت فیلم

به گزارش روابط عمومی شبکه چهار سیما، «چرخ» در هفتادوپنجمین قسمت فصل ششم، بحران آتش‌سوزی جنگل‌های استرالیا را بررسی کرد. در «میز طبیعت» برنامه‌ی دوشنبه 23 دی، حافظ آهی به‌عنوان مجری-کارشناس «چرخ»، میزبان دکتر خسرو ثاقب طالبی، دکترای جنگل‌شناسی و عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور بود. 

یک میلیارد حیوان از بین رفته‌اند!
دکتر ثاقب‌طالبی این گفت‌وگو را با توضیحاتی درباره‌ی لزوم اهمیت توجه به آن آغاز کرد: «آتش‌سوزی در هر کشور و منطقه و قاره‌ای اهمیت خاص منطقه‌ی خاص خودش را دارد اما در عین حال وقتی این‌ها را در کنار هم قرار می‌دهیم، اهمیت آن در اندازه‌ی کره‌ی زمین مطرح می‌شود. تغییر اقلیم باعث شده که نه‌تنها زمین گرم و خشک شود، بلکه بی‌نظمی‌های شدیدی در خشکی‌های بلندمدت و همین‌طور در بارندگی‌های ناگهانی و شدید پیدا شود. ما در سال‌های 2019 و 2020 سه آتش‌سوزی بزرگ در جهان داشتیم؛ آتش‌سوزی‌های کالیفرنیا، آمازون و استرالیا. در استرالیا آتش‌سوزی‌ها بسیار شدید و وحشتناک است. سطحی حدود 10 میلیون هکتار جنگل سوخته، 25 نفر جان خود را از دست داده‌اند و حدود یک میلیارد حیوان از بین رفته‌اند. ما در استرالیا پوشش گیاهی منحصربه‌فرد و ویژه‌ای داریم، همان‌طور که حیوانات ویژه‌ای داریم که هیچ کجای دنیا وجود ندارند.»

یک اکوسیستم جهانی
اهمیت آتش‌سوزی‌ جنگل‌های نقاط مختلف دنیا بر زندگی ما، موضوع بخش دیگری از صحبت‌های عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور بود؛ «محیط‌زیست ما یک اکوسیستم بزرگ جهانی است و اتفاقات مختلف آن روی زندگی ما موثر هستند. آتش‌سوزی‌های جنگل‌های آمازون بسیار مهم است چون 20 درصد اکسیژن کره‌ی زمین را تامین می‌کنند. جنگل‌ها نه‌تنها برای حفظ خاک و تنظیم نفوذ آب نقش مهمی دارند، بلکه در تامین اکسیژن لازم نقش حیاتی دارند. همان‌طور که آمریکای جنوبی از آتش‌سوزی آمازون ضرر و خسارت می‌بیند، بعدها به نقاط مختلف کره‌ی زمین هم منتقل می‌شود.» 

1400 آتش‌سوزی در جنگل‌های ایران
دکتر ثاقب‌طالبی در ادامه‌ی حرف‌هایش به آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع در ایران پرداخت: «در ایران امسال حدود 1400 فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی داشته‌ایم. این آتش‌سوزی‌ها حدود 15 هزار هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی ما را سوزانده‌‌اند و 30 درصد آنها در جنگل‌ها و 70 درصد آنها در جنگل‌ها اتفاق افتاده است. 50 درصد این آتش‌سوزی‌ها در زاگرس بوده است. اکوسیستم شکننده‌ی جنگلی زاگرس که 40 درصد آب کشور از آن تامین می‌شود، زندگی ما را به مخاطر انداخته است. توسعه‌های شهری و صنعتی، آتش‌سوزی و ... محیط زیست و عرصه‌ی زندگی را به ما تنگ می‌کند. بحران آب در آینده بزرگترین بحران ما خواهد بود. بیشترین موارد آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع ما به خاطر خطاهای انسانی است. آتش‌سوزی‌های طبیعی هم به دلیل تغییرات اقلیمی اتفاق می‌افتد. بیشترین آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع گلستان و کردستان اتفاق می‌افتد. بعضی آتش‌سوزی‌ها عمدی است و بعضی غیرعمدی. پلاستیک‌ها و شیشه‌ها به راحتی نقش ذره‌بین را بازی می‌کنند و با تابش نور خورشید به آتش‌سوزی تبدیل می‌شوند. بعضی از آتش‌سوزی‌ها عمدی است چون با آتش‌سوزی جنگل‌ها می‌خواهند از آن زمین برای کشاورزی، دامداری و ... استفاده کنند.»
«چرخ» روزهای، یکشنبه، دوشنبه و سه‌شنبه، از ساعت ۱۹ به‌صورت زنده از شبکه‌ی چهار پخش می‌شود. مجری «چرخ» حافظ آهی است و محمد جباری سردبیری برنامه و الهه بهبودی تهیه‌کنندگی «چرخ» را بر عهده دارند.

دسته بندی :

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها