در «پیشران» عنوان شد: بودجه حاضر در مجلس، شباهتی به برنامه ششم ندارد / ازایجاد لزوم فهم مشترک تا حافظه سازی

تاریخ انتشار: چهار شنبه 1 اسفند 1397
تعداد بازدید: 136

دکتر حمیدرضا حاجی بابایی نماینده مجلس و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و دکتر عادل پیغامی عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق (ع)به عنوان مهمانان در برنامه سه شنبه شب «پیشران» حضور داشتند.

 دکتر حاجی بابایی در ابتدا به لزوم وجود سیاست های کلی و حرکت به سمت سیاست های کلی تاکید کرد و گفت:سیاست های کلی نظام در زمینه های گوناگون مثل اصل 44 و سیاست های کلی برنامه ششم و سیاست کلی اقتصاد مقاومتی قطعا نیاز اولیه کشور است.از یک طرف مجلس و دولت با سلایق و نوع نگاه گوناگون و از طرف دیگر جابجایی دولت ها و مجالس و نمایندگان لازم است که ریل گزاری کنیم که باعث هم افزایی بین دولت ها و مجلس ها شود.

وی در پاسخ به این سوال که اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی را چگونه ارزیابی می کنید، گفت:برنامه ششم، برنامه ای منطبق بر سیاست های کلی ابلاغی است.با ابلاغ برنامه ششم هم افزایی و فهم عمومی و ریل گزاری صورت می گیرد اما مهم تر از همه این موارد اعتقاد است، یعنی کسانی که مسئولیت دارند اعم از نماینده مجلس و دولت و قوه قضائیه باید به سیاست های کلی نه به ظاهر بلکه عملیاتی اعتقاد داشته باشند.

وی با بیان اینکه، عدالت محورترین و مردمی ترین برنامه ای که تاکنون نوشته شده است، برنامه ششم است؛ افزود: بودجه حاضر در مجلس کمترین شباهت را به برنامه ششم دارد.

وی در ادامه گفت: ما یک جا در اجرا، دچارعدم اعتقاد هستیم و در یک جا دچار عدم اجرا هستیم، مثلا ما در برنامه ششم جدول مشخص کردیم و در جدول شماره 4 هزینه دولت و میزان فروش نفت و ... کاملا مشخص است ولی متاسفانه هرگز اجرا نمی شود.

وی در خصوص واکنش مجلس نسبت به عدم تطابق بودجه با اسناد بالادستی گفت:مجلس رسالت خود را انجام می دهد، اما با نوع نیازهای اجتماعی و دیدن کاستی ها و مشکلات جامعه، از نظر من جمع بندی ها گاهی مقبول نیست و گاهی به جایی می رسد که نماینده بنا به شرایط مجبور می شود مصوب کند.یکی از مشکلات کشور عدم شفافیت در بودجه است در برنامه ششم بودجه باید کاملا شفاف باشد و اولویتها مشخص باشد.

دکتر حاجی بابایی گفت: باید فروش نفت و درآمد نفت و همه زوایای آن شفاف و روشن باشد وتمام درآمدهای دولت بدون استثنا باید وارد خزانه داری کل شود و از خزانه داری نیز برداشت شود ولی متاسفانه مجلس بعضا میدان وسیعی به مجری داده و مجری نیز اقداماتی انجام داده یا بعضا بخاطر اعتماد به شخص مجری و گسترده کردن مسئولیتها اتفاقات گوناگونی می افتد، به همین دلیل بحث شفاف سازی را مطرح کردم.

وی در ادامه افزود: با نگاه مردم خیلی کارها اصلاح می شود و هیچ نظارتی بالاتر از نظارت مردم نیست. چه اشکال دارد برای مبارزه با فساد شفافیت داشته باشیم.اولین لازمه اقتصاد شفافیت است.

دکتر پیغامی به لزوم زبان مشترک و فهم عمومی مشترک تاکید کرد و گفت:کافی بودن یا نبودن اسناد به کاغذها و تعداد آنها نیست ممکن است ما اسناد زیادی داشته باشیم و زبان مشترک هنوز شکل نگرفته باشد. ممکن است اسناد زیادی داشته باشیم ولی به کارکرد اصلی که گفتمان سازی است نرسیده ایم.

وی در ادامه بیان کرد مقام معظم رهبری در شرایطی که انواع کانونهای رسانه ای سعی در ازبین بردن تفاهم و وحدت دارند، با سخنرانی ها و شعارهای سال و بیانیه های مختلف و نامه و سیاست های کلی و ... تماما در پی ایجاد فهم مشترک هستند.

دکتر پیغامی گفـت:وقتی ما مقررات گذاری هایی که توسط دولت انجام می شود یا انواع قاعده گذاری هایی که مجلس انجام می دهد یا اقدامات قوه قضائیه را وقتی دریک بازه 10-20 ساله بررسی می کنیم، به یک نتیجه منسجم از اجرا نمی رسیم.

وی در ادامه افزود: دوستان مجری و قاعده گذار ما، هنوز به اهمیت داشتن یک نظریه اجرا واقف نیستند و فکرمی کنند صرف گفتن حرف های خوب و مندرج کردن آنها دراسناد برنامه صرفا می تواند مشکل را حل کند. یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری در بیانیه که تاکید هم به آن دارند، استفاده از تجربیات گذشته است، ولی هیچ وقت نظامی که حافظه های سازمانی را ارائه کند، شاهد نیستیم. مجلس و دولتهای ما دارای حافظه سازمانی نیستند.

 

پیغامی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است ما بدون فروش و صادرات نفت و با اتکا به شرکتهای دانش بنیان بتوانیم کشور را اداره کنیم؟ گفت: دولت ما نفتی است که 70 تا 80 درصد وابسته به درآمدهای نفتی است و اقتصاد ایران نفتی نیست.یکی از نرم افزارهایی که در 4-5 سال اخیر شکل گرفته معادل کل سرمایه ایران خودرو است. دنیای اقتصاد فضای مجازی و دنیای دانش بنیان، امکان خلق ارزش افزوده بالا را به راحتی دارد وپتانسیل ها و نیاز منطقه ای نیز موجود است ولی حلقه های مفقوده اجازه شکوفایی پتانسیل را نمی دهد.

وی در ادامه در خصوص حاکمیت و تصدی گری دولت گفت:ما باید به بازیگران منفی نیز فکر کنیم، قانون نمی تواند صرفا براساس اینکه مطلوب چیست و چطور می خواهد به آن برسد، باید ببیند چطور می خواهد مانع برای بازیگران منفی ایجاد کند.ما یک اقتصاد رانتی هستیم و عده ایی به دنبال رانت هستند و طبیعتا در خیلی از مسائل و در دولتی ماندن و بزرگ شدن دولت در عرصه هایی شکل می گیرند.

پیغامی در پایان گفت:تنها مورد جدید در بیانیه بحث مربوط به حضور جوانان در دولت است که مقام معظم رهبری آینده سازان را خطاب قرار دادند و برای جوانان باید نهاد سازی کرد و انتظار ما از مجلس و دولت انجام این نهاد سازی است.

برنامه «پیشران» به تهیه کنندگی سودابه آقاجانیان، محصول گروه دانش شبکه چهار سیماست که به صورت هفتگی سه شنبه شب ها، حوالی ساعت ۲۱ پخش می شود.

دسته بندی :

ارسال دیدگاه


ارسال

جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید

دیدگاه ها