دکتر باقر ساروخانی ملقب به «پدر جامعهشناسی ارتباطات در ایران»، دانشآموخته علوم اجتماعی دانشگاه تهران و فارغالتحصیل دکترای دولتی جامعهشناسی دانشگاه سوربن پاریس، پژوهشگر و استاد تمامِ بازنشسته دانشگاه تهران، در شوکران بیستو چهارم به ارزیابی شرایط اجتماعی امروز ایران پرداخته و پیرامون مباحثی چون «قدرت مردم برای بازسازی جامعه و اینکه آیا اساسا انرژیای برای مردم باقی مانده تا جامعه را بازسازی کنند؟!»، «چگونگی ایستادگی در برابر انحطاط کشور» و «نسبت سرطان سرمایهداری رانتی با به حاشیه رانده شدن محرومان از کردستان تا سیستان و بلوچستان» با پیام فضلی نژاد سردبیر شوکران به گفتوگو نشسته است.
همچنین سوالاتی همچون «آیا چنانكه برخی فیلسوفان میگویند، جامعه ایرانی احمق شده است؟»، «آیا فروپاشی اجتماعی، قابل ترمیم است یا انحطاط ایران، سرنوشتی اجتنابناپذیر است؟» از دیگر محورهای مورد پرسش فضلی نژاد از پدر جامعه شناسی ارتباطات ایران خواهد بود.
باقر ساروخانی، در سال ۱۳۱۸ در شهر قزوین متولد شد، تحصیلات ابتدایی را در مدرسه حمدالله مستوفی و متوسطه را در مدرسه علامه محمد قزوینی به اتمام رساند.
وی تحصیلات عالی دانشگاهی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را با انتخاب رشتههای «زبان و ادبیات فرانسه» و «علوم اجتماعی» در دانشگاه تهران پشت سرگذاشت و سپس با استفاده از بورس تحصیلی عازم فرانسه شد و درجه دکترای دولتی جامعهشناسی را از دانشگاه سوربن پاریس اخذ کرد.
ساروخانی پس از بازگشت به ایران به تدریس واحدهای درسی مختلفی از جمله جامعهشناسی ارتباطات، جامعهشناسی خانواده، روششناسی، روشهای کیفی و روشهای تحقیق در دانشگاه تهران پرداخت و بیش از نیم قرن است که در سطح ملی و بینالمللی به انجام امورآموزشی و پژوهشی اشتغال دارد.
تالیف و ترجمه بیش از ۹۰ کتاب و مقاله، دریافت جوایز متعدد از جمله جوایز: «کتاب برگزیده سال دانشگاه»، «بهترین کتاب سال ۱۳۷۷»، «پژوهش برگزیده سال» و نیز دریافت ۲۰ لوح تقدیر از مسئولان برجسته کشور، از جمله افتخارات این چهره ماندگار جامعه شناسی ایران است.
«جامعه شناسی ارتباطات (اصول و مبانی)»، «جامعهشناسی نوین ارتباطات (رسانهها در جهان امروز)»، «کودکان و رسانه های جمعی (پژوهشی در آسیب شناسی برنامه های کودک تلویزیون)»، «مقدمه ای بر جامعه شناسی خانواده»،«اینترنت، جهانی شدن و هویت فرهنگی جوانان در ایران: چالشها و فرصتها، با همکاری اسدالله بابایی فرد»، «جامعهشناسی خانواده»، «گفتمان رسانهای و کودکان، ازدواج در ایران مسائل و تنگناها»، «خشونت در سینمای ایران»، «دریوزگان، پژوهشی در باب تکدی در تهران»، «اندیشههای بنیادین در دانش ارتباطات»، «مقدمهای بر جامعهشناسی خانواده»، «دایره المعارف علوم اجتماعی»، «جامعه شناسی و مسائل ارتباط جمعی»، «جامعه شناسی ارتباطات» و «طلاق (پژوهشی در شناخت واقعیت و عوامل آن)» تنها بخشی از دستاوردهای یک عمر فعالیت علمی و فرهنگی دکتر ساروخانی در آستانه ۸۰ سالگی است.
در فصل جدید برنامه «شوکران» که از آبان ۹۸ روی آنتن شبکه چهار سیما رفته است، اندیشمندان برجسته داخلی و خارجی از جمله سیدحسین نصر، احمد مهدوی دامغانی، شیرین هانتر، منصوره اتحادیه، آیتالله سیدمحمد مهدی میرباقری، کریم مجتهدی، حاتم قادری، مهدی محسنیانراد، باقر ساروخانی، لوریس چکناواریان، ابوالحسن تنهایی به همراه دیگر دانشوران برجسته ایرانی حضور دارند.
«شوکران» که به اساسیترین مسایل فکری کشور میپردازد، به تهیهکنندگی و سردبیری پیام فضلینژاد، محصول مشترک شبکه چهارسیما و حوزه هنری است.
بازپخش «شوکران» روزهای سهشنبه ۱۰ صبح، جمعه ۱۴ ظهر، شنبه ۱ بامداد است.
ارسال دیدگاه
ارسال
جهت مشاهده دیدگاه های کاربران کلیک نمایید
دیدگاه ها